Evropski dan darovanja organov 2018

Vabimo vas, da nas podprete in obiščete na naši  stojnici na Bledu na Blejski promenadi, 29. 9. in v Logatcu 7. 10., kjer bomo v sklopu obeležja Evropskega dneva darovanja organov nagovorili javnost o pomenu darovanja in presajanja organov.

Prizadevamo si seznaniti javnost s potrebami bolnikov s končno ledvično odpovedjo in enakopravno sodelovati pri snovanju politik, ki vplivajo na njihovo življenje.

Po končni odpovedi organov zaradi hude bolezni je zdravljenje s presaditvijo večinoma edina možnost za preživetje takih bolnikov. A za tovrstno zdravljenje potrebujemo pripravljenost vseh nas na darovanje organov in tkiv po smrti ali že za časa življenja. S soglasjem za darovanje po smrti izrazimo podporo tej visoko humani gesti in izrazimo zaupanje zdravstvenemu osebju, da lahko pomaga bolnikom tudi s presaditvijo organa od umrle osebe.

Lani je bilo v Sloveniji na čakalnem seznamu za presaditev organov – in s tem za upanje v novo življenje – registriranih 181 bolnikov: 58 jih čaka na srce, 94 na ledvico, 1 na ledvico in jetra, 28 na jetra, 4 na ledvico in trebušno slinavko in 1 na trebušno slinavko. Pacienti na srce v povprečju čakajo 177 dni, na jetra 77 dni in na ledvico 300 dni. Žal je to prepogosto predolgo.

V Evropi se vsako uro na čakalno listo za presaditev vpiše do 6 novih bolnikov, vsak dan jih umre 19 na čakalni listi za presaditev.

V oktobru vsako leto obeležujemo evropski dan darovanja organov, ki je eden od najpomembnejših dogodkov za ozaveščanje javnosti glede darovanja in presaditev organov.  Pri Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije in Zavodu RS za presaditve organov in tkiv že 10 let obeležujemo ta dogodek, v letošnjem letu pa se nam je pridružil tudi Zavod za transfuzijo, ki je nepogrešljiv partner v programu presaditve. Namen praznovanja je informirati čim širši krog ljudi o pomenu darovanja organov in graditi zaupanje v zdravljenje s presaditvijo.

https://www.coe.int/en/web/human-rights-channel/organ-donation

Posted in EDD