Mednarodno srečanje “Struga 2019”

Med 11. in 14. aprilom 2019  je potekalo 1. mednarodno srečanje TX in DIA bolnikov v Strugi na Ohridskem jezeru v organizaciji Združenja ledvičnih bolnikov »NEFRON« Skopje.

Udeleženci srečanja Struga 2019
Udeleženci srečanja “Struga 2019”

Prisotne so bila naslednje države: Slovenija, Hrvaška, Srbija, Federacija BiH, Bolgarija in Makedonija. Slovenijo je predstavljala 10-članska ekipa.

Udeleženci iz Slovenije smo se na pot podali z lastnimi avtomobili. Nekateri preko Albanije, drugi preko Srbije, večina je odpotovala kakšen dan prej ter se vračala  kasneje. Želeli smo spoznati kraje in znamenitosti na tej poti. Osebno sem naredila 2700 km.

Srečanje je sestavljalo :

  • strokovni del (prvi dan) –  predstavile so se vse sodelujoče države, kot gostje so bili prisotni minister za zdravje Republike Severne Makedonije, direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje, akademiki, direktorji dializnega centa in direktor Zavoda za nefrologijo Struga. Od akademika Živka A. Popovskega – Cvetina smo prejeli v dar slike, ki jih je ustvaril v času iger. Dogodek so spremljali javni in lokalni mediji.
  • športno-tekmovalni del (vsak dan) – osvojili smo 2 zlati kolajni, po eno srebrno in bronasto. Tekmovali smo v kartanju (remi), šahu, pikadu, namiznem tenisu, koš coni, kegljanju, penalih, predvsem pa smo se družili in zabavali.
  • zabavni del druženja – organiziran je bil izlet z vodičem do izvira reke Drim ter v Manastir Svetog Nauma, kjer smo imeli tudi organizirano kosilo z živo glasbo.
  • sestanek Mreže transplantiranih JV Evrope

Povzeto po poročilu, ki ga je pripravila Mirjana Kujundžić.