Svetovni dan ledvic

Spoštovane sodelavke in sodelavci, prostovoljke in prostovoljci, vsi sodelujoči pri akciji Svetovni dan ledvic!                                                            

Letos bo Svetovni dan ledvic 10. marca 2022. Že 17. leto zapored organizatorji – Slovensko nefrološko društvo, Zveza društev ledvičnih bolnikov in Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v nefrologiji, dializi in transplantaciji – organiziramo akcijo, katere glavni namen je ozaveščanje laične javnosti o pomenu odkrivanja in zdravljenja ledvičnih bolezni. Zaradi epidemiološke situacije žal ne bomo organizirali informacijski točk, opravljali meritev krvnega tlaka in testiranj urina. Tudi izobraževanja otrok v šolah zdravstveni delavci ne bodo izvajali. Upamo, da se bomo k tem aktivnostim vrnili že v naslednjem letu in se vam iskreno zahvaljujemo za dosedanje sodelovanje!

Letošnji slogan akcije je »Spoznajte svoje ledvice«. Približno 10 % odraslega prebivalstva naj bi imelo kronično ledvično bolezen (KLB), ki zaradi svojega vpliva na druge organe, predvsem srce in ožilje, bistveno skrajša življenjsko dobo bolnikov. Ocenjujejo, da 90 % bolnikov s KLB ne ve, da ima težave z ledvicami. Zato je ključnega pomena, da se osebe, ki imajo povečano tveganje za KLB zavedajo to nevarnosti in opravijo preiskave, za preverjanje stanja ledvic.

Letošnji temi bo prilagojena tudi spletna stran Svetovni dan ledvic (na https://www.svetovnidanledvic.org/). Na njej bo povezava do edukacijskega gradiva za bolnike, laike, strokovno javnost in edukatorje, in verjamemo, da vam je in bo tudi v prihodnje gradivo v veliko pomoč pri edukaciji in opolnomočenju bolnikov.

Ob tej priliki vas naprošamo, da Svetovni dan ledvic 10. marca 2022 v vaših sredinah medijsko obeležite in spregovorite o zdravju ledvic v največji možni meri, saj bomo samo skupaj dosegli več dobrega za naše bolnike.

V imenu organizatorjev dogodka Svetovni dan ledvic se vam zahvaljujemo za vaš trud in pomoč ter vas lepo pozdravljamo,

dr. Andrej Škoberne, dr. med.                                            

Predsednik Slovenskega nefrološkega društva