SVETOVNI DAN LEDVIC 2018

8. marec 2018

Ženske in kronična ledvična bolezen

Kronična ledvična bolezen je svetovni javno-zdravstveni problem. V svetu jo ima približno 195 milijonov žensk. Ta bolezen je trenutno osmi najpomembnejši vzrok smrti pri ženskah, zaradi nje vsako leto umre kar 600.000 žensk.


Pri ženskah jo najpogosteje, podobno kot pri moških, povzročijo sladkorna bolezen, zvišan krvni tlak in srčno-žilne bolezni. V manj razvitih državah so zaradi neenakosti med spoloma ženske slabše osveščene in imajo omejen dostop do zdravstvene oskrbe. Zaradi socialnih, kulturnih in psiholoških vidikov je celo v nekaterih bolj razvitih državah zdravljenje s presaditvijo ledvice glede na spol različno. Ženske praviloma pogosteje darujejo ledvico za presaditev kot moški. V naši državi teh razlik ne opažamo, saj so ženske in moški obravnavani enako in imajo enak dostop do zdravstvenega varstva.

Bolezni ledvic vplivajo na plodnost, med nosečnostjo pa so pogosteje z njimi povezani zapleti pri materi in pri otroku. Okužbe ledvic se tako kot večina okužb sečil praviloma pojavljajo pri ženskah v rodnem obdobju in v nosečnosti. Akutni pielonefritis je huda okužba, ki prizadene eno ali obe ledvici. Če se okužbo odkrije zgodaj in zdravi z antibiotiki, ne okvari ledvic. Nekatere bolezni ledvic so pri ženskah pogostejše. Lupusni glomerulonefritis (vnetje ledvičnih telesc ali glomerulov) povzroča zelo redka avtoimunska bolezen, pri kateri imunski sistem telesa napada lastne celice in organe in jih okvari. Potrebno je zravljenje z zdravili, ki oslabijo imunski sistem in bolezen umirijo.

Povzeto po svetovnidanledvic.org.

Več si preberite tukaj.